siunaus suomen yllä

Ihana perintö

Itsenäisyyspäivänä on tapana katsoa menneisyyteen. Se on päivä, jolloin me tunnemme suurta kiitollisuutta Jumalaa ja edesmenneitä sukupolvia kohtaan, siitä hyvästä perinnöstä, josta olemme tänään osalliset. Tänään emme kuitenkaan katso vain menneeseen, vaan myöskin tähän päivään ja lyhyesti myös tuleviin päiviin.

"Kun sinä syöt ja tulet ravituksi, niin ylistä Herraa, sinun Jumalaasi, siitä hyvästä maasta, jonka hän on antanut sinulle. Varo, ettet unhota Herraa, sinun Jumalaasi, ja muista noudattaa hänen käskyjänsä, oikeuksiansa ja säädöksiänsä, jotka minä tänä päivänä sinulle annan. Kun sinä syöt ja tulet ravituksi, kun rakennat kauniita taloja ja asut niissä, kun karjasi ja lampaasi lisääntyvät ja kun hopeasi ja kultasi lisääntyy ja kaikki, mitä sinulla on, lisääntyy, niin älköön sydämesi ylpistykö, äläkä unhota Herraa, sinun Jumalaasi, joka vei sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä, kuljetti sinua suuressa ja hirmuisessa, myrkyllisten käärmeiden ja skorpionien ja kuivien, vedettömien maiden erämaassa, vuodatti sinulle vettä kovasta kalliosta ja antoi erämaassa sinulle mannaa syödä, jota sinun isäsi eivät tunteneet - nöyryyttääksensä ja koetellaksensa sinua ja lopuksi sinulle hyvää tehdäksensä. Älä ajattele sydämessäsi: 'Oma voimani ja oman käteni väkevyys on hankkinut minulle tämän rikkauden', vaan muista, että Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle voiman hankkia rikkautta pitääkseen liittonsa, jonka hän valalla vannoen teki sinun isiesi kanssa, niinkuin tähän päivään saakka on tapahtunut. Mutta jos sinä unhotat Herran, sinun Jumalasi, ja seuraat muita jumalia, palvelet niitä ja kumarrat niitä, niin minä vakuutan teille tänä päivänä, että te peräti hukutte. Niinkuin ne kansat, jotka Herra hukuttaa teidän tieltänne, niin tekin hukutte, kun ette kuulleet Herraa, teidän Jumalaanne." (5.Moos. 8: 10 - 20).

Kansanjohtajan perintö
Nämä sanat ovat pieni osa Mooseksen puheesta, jonka hän piti kansalleen ennen sen saapumista Luvattuun maahan. Vuosikymmenten mittainen vaellus erämaassa oli lopuillaan. Tämä suuri kansanjohtaja seisoi nyt kansansa edessä julistamassa sille omaa testamenttiansa. Hän ymmärsi, että Hänen tehtävänsä oli nyt loppumassa. Oli Joosuan tehtävä johtaa kansa perille Luvattuun maahan. Katsoessaan kansaa monenlaiset ajatukset täyttivät Mooseksen mielen. Ehkä hän ajatteli, että: Tähän asti on Herra meitä auttanut. Enää se aivan viimeinen askel ja kaikki se, mitä Herra on luvannut, se on oleva meidän.

Vaikeitahan tuon kansan vaiheet olivat olleet. Monesti oli oltu umpikujassa - milloin oli ruoka lopussa - milloin vesi, milloin vihollinen hyökkäsi tai rosvojoukot sitä ahdistelivat. Välillä ajauduttiin keskinäisiin kiistoihin ja ilman Jumalan apua ja johdatusta koko kansa olisi tuhoutunut erämaassa jo vuosia sitten. Lukuisia kertoja oli Herra osoittanut voimansa ja läsnäolonsa Israelin kansalle sen koettelemusten aikana.

Uskon, että tuo paljon kokenut kansa kuunteli syvän hiljaisuuden ja kunnioituksen vallassa johtajaansa. Se ymmärsi, että kyseessä on aivan poikkeuksellinen hetki. Rakastettu johtaja Mooses on antamassa viimeisiä ohjeitaan ennen Luvatun maan valtausta. Kansakuntana oltiin uuden aikakauden kynnyksellä, sillä Jumalan lupaukset olivat täyttymässä aivan heidän silmiensä edessä.

Mooses oli suuri Jumalan mies ja profeetta. Hän oli mies, joka puhui Herran kanssa kasvoista kasvoihin. Profetaalisen hengen vallassa hän näkee, kuinka ennen pitkää olot uudessa isänmaassa tulisivat rauhoittumaan. Tuo työtä rakastava kansa tulisi luomaan hyvinvoinnin ja se turvaisi olonsa uudella maalla vihollisiaan vastaan.

Kaikki näytti siis ulkoisesti olevan hyvin, mutta Mooses ei kuitenkaan kyennyt iloitsemaan. Huoli kansan tulevaisuudesta painoi voimakkaasti hänen harteillaan. Hän tiesi, että vauraus ja hyvinvointi tuo mukanaan suuren vaaran unohtaa elävä Jumala. Siksi Hän korostaa tässä, että Jumalaa ei saa koskaan unohtaa - ei, vaikka nuo elämän olosuhteet muuttuisivat kuinka hyviksi. Kaiken loiston ja yltäkylläisyydenkin keskelläkin tuli muistaa, että kaikki on kuitenkin vain Jumalan suurta armoa heitä kohtaan.

Herra oli tehnyt kaiken heille mahdolliseksi ja Hän piti kaikkea yllä. Herran käsissä oli myös huominen päivä. Siksi Mooses oikein huutaa kansalleen: Älkää koskaan unohtako elävää Jumalaa, vaan turvautukaa aina Hänen armoonsa ja hyvyyteensä. Sillä, jos te näin teette, te saatte ylivuotavan siunauksen. Mutta, jos ette tee, te kaikki tulette hukkumaan. Kuuliaisuus toisi siis siunauksen ja uskottomuus toisi tuomion.

Sana Suomelle
Pyhä Henki puhuu tässä tekstissä myös tämän ajan ihmisille. Suomi saa tästä oman osansa, sillä se mitä Mooses tässä julistaa - on täyttä totta tänäkin päivänä. Kaikki tämä nykyinen hyvinvointi on osoitusta Jumalan ylivuotavasta siunauksesta tätä pientä maata kohtaan, joka on tähän asti ollut kuuliainen Herransa äänelle. Suomen yllä on ollut ylivuotava Jumalan siunaus. Seuraavaksi me katsomme historiasta pitääkö tämä väite paikkansa.

Katsaus menneeseen aikaan
6.12.1917 pieni Suomi julistautui itsenäiseksi kansakunnaksi ja välittömästi jouduttiin sisäiseen selvitystilaan. Syttyi yksi maailmanhistorian verisimmistä sisällissodista asukaslukuun nähden. Viiden kuukauden taisteluiden ja 37 000 uhrin jälkeen sota saatiin päätökseen. Alkoi voimakas kansallisen rakentamisen aika, jolloin luotiin pohjaa hyvinvoinnille ja kansan yhtenäisyydelle vaikean sodan jälkeen.

Talvisota
Kunnes sitten vuoden 1939 marraskuussa Puna-armeijan joukot ylittivät maamme rajat maalla, merellä ja ilmassa. Pommikoneet tyhjensivät kuormansa kaupunkiemme yllä. Kenttäarmeija joutui melkein paljain käsin vihollista vastaan. Joillekin miehille ei ollut jakaa muuta kuin kokardi hattuun, vyö housuihin ja kivääri käteen. Se oli se kuuluisa "malli Kajander" edesmenneen pääministerin mukaan.

Kuitenkin 105 kunnian päivää myöhemmin, koko maailma sai nähdä, että tämä pieni Daavid, joka luotti Jumalaansa, oli noilla sileillä kivillä voittanut Goljatin ja säilyi edelleen itsenäisenä kansakuntana.

Rintamalinjojen ollessa sortumassa alkoi tapahtua merkillisiä asioita. Koko maailman huomio kiinnittyi pieneen Tolvajärven kylään. Siellä pieni Suomi sai ensimmäisen suuren torjuntavoittonsa ylivoimaisesta vihollisesta. Tilanteen ollessa kuolemanvakava kaksi vihollisen pataljoonaa kohtasi toisensa pimeässä korvessa. Syntyi taistelu, jota suomalaisen everstiluutnantti Pajarin joukot vain ällistyneenä seurasivat sivusta. Toki taisteluun otettiin myös osaa, mutta vasta kun tilanne rauhottui. Tämän ensimmäisen voiton jälkeen nähtiin, että tämä valtava vihollinen on sittenkin lyötävissä ja syntyi tuo kuuluisa talvisodan henki.

Monia muitakin Jumalan ihmeitä tapahtui eli Talvisodan ihmeen lisäksi meidän tulee siis puhua myös Jumalan ihmeestä ja antaa kunnia ja kiitos Hänelle. Tämä ei kuitenkaan tee mitättömäksi suomalaisen sotilaan ja koko kansan valtavaa uhrausta tuon musertavan ylivoiman edessä.

Jatkosota
Kesäkuussa 1941 Suomi ajautui jatkosotaan saksalaisten rinnalla. Karjala vallattiin nopeasti takaisin ja talven tullen ajauduttiin asemasotaan. Tilanne oli vakaa, koska ratkaisua sotaan odotettiin Saksan itärintamalta.

Kunnes kesäkuussa 1944 Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksen, jollaista ei oltu koskaan ennen nähty. Sen voima oli jotakin aivan uskomatonta. Neuvostoliitolla oli yhtä rintamakilometriä kohden yli 200 tykkiä. Yksin suomalaisen 10. Divisioonan lohkolle ammuttiin tulivalmistelussa yli 220 000 kranaattia. Niin, että tykkien jylinä kuului 270 km päässä Helsingissä asti.

Suomalainen sotilas pystyi taas ihmeeseen, sillä Tali - Ihantalan suurtaistelussa rintamalinjat saatiin asettumaan ja vihollinen torjuttiin. Tehtiin rauha Neuvostoliiton kanssa. Rauha, jossa alueluovutusten lisäksi vaadittiin saksalaisia karkotettavaksi Lapista.

Lapin sota
Syttyi Lapin sota entistä aseveljeä vastaan. Viimein vuoden 1945 huhtikuussa viimeinenkin saksalainen oli ajettu pois Suomen maaperältä. Valtakunnan sotalippu nostettiin liehumaan Kilpisjärvellä itsenäisen ja vapaan isänmaan merkiksi.

Maamme vapauden hinta
84 000 kaatunutta ja 200 000 vammautunutta oli vapautemme hinta. Neuvostoliitto vaati valtavat sotakorvaukset, 300 miljoonaa Yhdysvaltain kultadollaria. Ainoana 2. maailmansotaan osallistuneena valtiona Suomi maksoi ne ajallaan. Kaiken tämän keskellä menetetyn Karjalan kansa asutettiin ympäri maata. Saksalaisten polttama Lappi jälleenrakennettiin ja raivattiin. Kaikkien näiden koettelemusten jälkeen Suomi on tänään yksi maailman rikkaimpia kansakuntia.

Siunauksen merkki
Eikö tässä kaikessa näy valtava Jumalan siunaus? Herra on totisesti ollut hyvä tälle pienelle kansalle. Mutta muistakaa aina, että pienen Suomen kansa oli noina vaikeina aikoina uskollinen Jumalalleen, Hänen käskyilleen ja säädöksilleen.

Jopa niin, että Talvisodan aikana Presidentti Kallio kehotti koko kansaa rukoukseen ja kenttäarmeijaa tutkimaan Jumalan Sanaa. Kun Sotamarsalkka Mannerheim nimitettiin virkaansa, niin hän haki siunauksen tehtävänsä suorittamiseen Turun arkkipiispalta ja jatkosodan taisteluiden tauottua kunnioitettu jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth johti miehensä Ruokolahden kirkkoon, jossa kiitettiin Jumalaa itsenäisestä isänmaasta ja muistettiin niitä ystäviä, jotka eivät koskaan sodasta palanneet.

Nämä kolme miestä ymmärsivät Mooseksen lailla, että Herran siunaus on elintärkeää näin pienelle kansakunnalle. Jumalan kuuleminen on kansan onni ja siunaus sen yllä. Tämä on selvästi nähtävissä Jumalan Sanasta, kun me katsomme Israelin kansan kohtaloita kuuliaisuuden ja tottelemattomuuden aikoina.

Historia osoittaa, että tämä pieni kansa on muistanut Herran, Jumalansa. Se on elänyt Hänen haluamallaan tavalla ja siksi Herra on antanut sille johdatuksensa - läsnäolonsa ja huolenpitonsa. Toki Hän on myös voimakkaasti koetellut meidän uskollisuuttamme. Mutta silti me voimme tänään sanoa, että Herran Sana Joosualle; on ollut myös Herran Sana Suomelle: Älä pelkää, en Minä sinua jätä enkä hylkää.

Katsaus tähän päivään
Sitten jotakin tästä päivästä. Mooses näki kuinka menestyksen ja voiton päivinä ihmiset niin helposti unohtavat olevansa riippuvaisia Jumalastaan. Ennen niin palavat rukoukset laimenevat ja jo avautuneet hengelliset silmät painuvat uudestaan kiinni. Ihminen alkaa luottamaan itseensä Jumalansa sijasta.

Surukseni totean, että tämä on todellisuutta tämän päivän Suomessa. Hyvinvoinnista on tullut tälle kansalle syvä kirous siunauksen sijaan. Tämä pieni kansa on ylpeydessään unohtanut Herran, isiensä Jumalan. Harvat ihmiset enää ymmärtävät, että hyvinvointimme on seurausta Jumalan armosta ja Hänen siunauksestaan Suomen yllä.

Hyvinvointi jakautuu tänään väärällä tavalla. Monet ihmiset kamppailevat jopa saadakseen jokapäiväisen leipänsä. Rahat riittävät vain välttämättömään elämiseen ja jatkuva huoli toimeentulosta on murtanut monia ihmisiä. On työttömyyttä - syrjäytymistä - rikollisuutta - piittaamattomuutta - väkivaltaa ja yksinäisiä masentuneita ihmisiä. Hyvinvoinnin keskellä yksittäinen suomalainen voi huonommin kuin koskaan aikaisemmin.

Suomalaisen ihmisen sisäinen tyhjyys kaipaa saada täyttymystä. Mutta sitä etsitään kaikkialta muualta, kuin mistä sen voisi löytää. Etsitään elämyksiä pysyvien arvojen sijaan. Raamattu ja Raamatun Jumala ei enää kiinnosta ihmisiä ja Herrasta on tullut vieras tälle maalle.

Herää, sinä joka nukut!
Ikävintä on se, että myös Jumalan seurakuntaa vaivaa tämä sama hyvän olon tunne. Hyvinvointi on pimentänyt meidän hengelliset silmämme. Emmekä me seiso siinä muurinaukossa, johon Herra on meidät kutsunut. Meidän tehtävämme on sotia Jumalan valtakunnan edestä tässä maassa pimeyttä vastaan. Kantaen presidenttiä, hallitusta, eduskuntaa, päättäjiä ja koko kansaa Jumalan kasvojen eteen.

Seurakunnan on herättävä unesta, johon se on vaipunut tässä maassa. Sillä Jumalan siunaus on jo väistymässä meidän yltämme - kaikenlainen pahuus saavuttaa yhä enemmän ja enemmän jalansijaa. Meidän rakkaamme ovat hukkumassa alkoholiin - huumeisiin ja erilaisiin riippuvuuksiin. Samaan aikaan, Jumalan seurakunta nukkuu.

On tehtävä parannus ja alettava taas kansakuntana - seurakuntina - ja yksilöinä etsimään Elävän Jumalan tahtoa elämäämme. Herra on antanut meille tärkeän tehtävän ja aika tuon tehtävän täyttämiseen on käymässä vähiin. Hän haluaa siunata tätä kansaa, seurakuntia ja yksittäisiä ihmisiä. Siitä on todisteena se, että Hän on jo antanut kaikkensa meidän edestämme, kun Hän antoi meille Rakkaan Poikansa, Jeesuksen Kristuksen.

Tulevaisuus
Maailmanhistoria kulkee kovaa vauhtia kohti loppuhuipennustaan. Meidän ja pienen Suomen edessä on vielä ainakin kolme suurta tapahtumaa.

Ensimmäiseksi Herra Jeesus tulee hakemaan omansa tuuliin ja pilviin. Sitten koittaa lyhyt antikristuksen hallintakausi, jolloin maailman pahuus saavuttaa huippunsa. Viimein Herra Jeesus saapuu pyhiensä kanssa perustamaan 1000- vuotista Rauhan Valtakuntaa maan päälle.

Pyhä Henki todistaa kaikkialla, että aikaa on vähän. Lähellä on aika ja kaikkien näkyjen täyttymys. Me elämme nyt seurakunnan aikaa, jolloin hyvää sanomaa Jeesuksesta Kristuksesta on julistettava tälle maalle ja kansalle, jotta mahdollisimman moni suomalainen voisi kerran olla siinä pelastettujen joukossa, joka saa kerran kiittää Herraa Hänen hyvyydestään. Aamen.

Mika Turunen