mitä kuoleman jälkeen

"Ei tule apua idästä, ei lännestä, ei vuorisesta erämaasta, vaan Jumala on se, joka tuomitsee: yhden hän alentaa, toisen ylentää." (Ps. 75: 7 - 8).

On julistettava koko totuutta
Ihmisiä on kaikkina aikoina kiinnostanut tietää, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen, koska jokainen meistä lähtee kerran tästä ajasta ikuisuuteen. Kuoleman ajatteleminen saattaa tuntua sinusta tänään pelottavalta tai sitten jopa niin kaukaiselta, että sinä jätät koko asian pois mielestäsi. Olen kuullut monien huolettomina tokaisevan: Sittenhän sen näkee mitä kuoleman jälkeen tapahtuu, mutta se ei ole järkevän, ajattelevan ja vastuuntuntoisen ihmisen käytöstä.

Kuolema tai iankaikkinen tuomio ei ole meille se kaikkein mukavin aihe. Mutta jos me aina puhuisimme vain Jumalan rakkaudesta ja Hänen armostaan, niin emme pysyisi totuudessa - julistaisimme vain osan siitä totuudesta, joka Raamatusta löytyy. Eikä se olisi rakkautta, vaan se olisi harhaan johtamista.

Tiesitkö, että kaikilla kansoilla kaikkina aikoina on ollut usko kuoleman jälkeiseen elämään. Jo se yksin vahvistaa sen Raamatun sanan, että Herra on pannut iankaikkisuuden meidän sisimpäämme - siinä on todella Jumalan kokoinen aukko. Ihminen on pyrkinyt eri aikoina täyttämään tuota aukkoa mitä erilaisimmilla tavoilla. Jumalan hylkääminen on saanut aikaan esimerkiksi sen, että Hänen sijastaan on ryhdytty palvomaan ihmisiä.

Kuolema on aina eroa jostakin
Kun Raamattu puhuu kuolemasta, se puhuu siitä aina erona jostakin. Kuolemaa on kolmessa eri tasossa: 1. Ruumiillinen kuolema, jolloin ihmishenki eroaa ruumiistaan. Jaakob sanoi: Ruumis ilman henkeä on kuollut. 2. Hengellinen kuolemantila, jolloin ihminen elää epäuskoisena, synneissään ja vieraana elävälle Jumalalle. Ef. 2: 1: Jumala on eläviksi tehnyt teidät, jotka olitte kuolleet rikoksiinne ja synteihinne. Paavali puhuu tässä uskoville seurakunnan jäsenille ja hän sanoo, että he olivat ennen uskoontuloaan kuolleet rikoksiinsa ja synteihinsä. 3. Iankaikkinen kuolema, lopullinen ero Jumalasta tulijärvessä eli helvetissä. Ilm. 21:8 sanoo: Mutta pelkurien ja epäuskoisten ja saastaisten ja murhaajien ja huorintekijäin ja velhojen ja epäjumalanpalvelijain ja kaikkien valhettelijain osa on oleva siinä järvessä, joka tulta ja tulikiveä palaa; tämä on toinen kuolema. Kuolemaa on siis kolmella eri tasolla.

Ruumiillinen kuolema
Tarkastellaan ensin tätä ruumiillista kuolemaa. Minne ihmishenki menee jättäessään ruumiin? Mihin se muuttaa? Job sanoi: Mutta minä tiedän lunastajani elävän, ja viimeisenä hän on seisova multien päällä. Ja sittenkuin tämä nahka on yltäni raastettu ja olen ruumiistani irti, saan minä nähdä Jumalan. Paavali taas sanoi: Me olemme turvallisella mielellä ja haluaisimme mieluummin muuttaa pois ruumiista ja päästä kotiin Herran tykö. Ristin ryöväri taas pyysi saada olla Jeesuksen kanssa paratiisissa kuolemansa jälkeen. Köyhä Lasarus pääsi kuoltuaan Aabrahamin helmaan paratiisiin, kun taas synneissänsä kuollut rikas mies heräsi tuonelan vaivoissa.

Näistä esimerkeistä näemme, että kuolema ei ole loppuun raukeamista. Itse asiassa se on vain portti toiseen Valtakuntaan. Jeesukseen uskovalle se on suuren voiton päivä. Synneissään elävälle ihmiselle se on taas suuren menetyksen päivä, koska viimeinenkin toivo pelastuksesta on iäksi mennyt.

Saatat ajatella, että voiko vainajat todella olla tietoisessa tilassa? Raamattu sanoo, että kyllä voivat. Sen todistaa monet Raamatun kohdat. Esimerkiksi Mooses ja Elia olivat eläneet satoja vuosia ennen Jeesuksen aikaa, mutta he ilmestyivät Hänelle Kirkastusvuorella. Jeesus itse vakuutti, että monet tulevat vielä ruokailemaan Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin kanssa Taivaan Valtakunnassa. Paavali sanoi kuolemansa jälkeen olevansa yhdessä Kristuksen kanssa. Ilmestyskirjassa puhutaan niistä, jotka olivat kuolleet uskonsa tähden. Hekin olivat kaikki tietoisessa tilassa keskustellen Jumalan kanssa. Kun Raamattu puhuu ruumiillisesta kuolemasta, niin sillä tarkoitetaan tämän näkyvän ruumiin elottomuutta eikä ihmishengen nukkumista jossakin tiedottomuuden tilassa.

Hengellinen kuolemantila
Hengellinen kuolemantila on meille kaikille tuttu asia. Se on elämää Jeesuksen Kristuksen ulkopuolella. Ilman Hänen henkilökohtaista tuntemistaan. Se on sitä, että ihminen kieltäytyy vastaanottamasta sitä pelastusta, jonka Jumala valmisti Jeesuksen Kristuksen ristintyön kautta. Näin hän pysyy hengellisesti kuolleena ja vaeltaa tässä ajassa ilman Jumalan henkeä. Tästä seuraa...

Iankaikkinen kuolema
Entäs sitten tämä iankaikkinen kuolema? Mitä Raamattu siitä sanoo? Hepr. 9: 27 sanoo: ihmisille on määrätty, että heidän kerran on kuoleminen, mutta senjälkeen tulee tuomio. Johannes sai nähdä tuon kaiken ja hän kuvaa sitä Ilmestyskirjassa tällä tavalla: Ja minä näin kuolleet, suuret ja pienet, seisomassa valtaistuimen edessä, ja kirjat avattiin; ja avattiin toinen kirja, joka on elämän kirja; ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli kirjoitettu, tekojensa mukaan. Ja meri antoi ne kuolleet, jotka siinä olivat, ja Kuolema ja Tuonela antoivat ne kuolleet, jotka niissä olivat, ja heidät tuomittiin, kukin tekojensa mukaan. Ja Kuolema ja Tuonela heitettiin tuliseen järveen. Tämä on toinen kuolema, tulinen järvi. Ja joka ei ollut elämän kirjaan kirjoitettu, se heitettiin tuliseen järveen.

Siinä oli kaksi eri joukkoa - ne, joiden nimi on kirjoitettu Karitsan elämän kirjaan ja ne, joiden nimeä ei siitä löydy - ja näillä molemmille oli erilainen päämäärää. Raamattu sanoo, että on kauheaa joutua valmistautumatta Elävän Jumalan käsiin. Se selkeästi varoittaa ihmistä, että pelkurien, epäuskoisten, saastaisten ja kaikkien synnissä ja valheessa elävien osa on siinä järvessä, joka tulta ja tulikiveä palaa. Se taas, jonka nimi on Karitsan Elämän Kirjassa, menee taivaaseen. Paikkaan, jossa itse Herra pyyhkii kyyneleet omiensa silmistä. Kuolemaa ei enää ole oleva, ei kipua, ei tuskaa eikä parkua.

Sinun mahdollisuutesi
Mitä mahdollisuuksia sinulla on lukiessasi tätä tekstiä? Sinä voit jatkaa elämääsi aivan kuten ennenkin, mutta minä en suosittele sitä yhdellekään ihmiselle, en edes teille, jotka olette jo uskossa. Meidänkin suhteessamme Kristukseen on aina korjaamisen varaa. Jos kuolema oli eroa jostakin, on elämä taas yhteyttä johonkin. Se on yhteyttä Elämän Antajaan, Jeesukseen Kristukseen. Te kaikki olette viime päivinä nähneet miten pahuus on lisääntynyt. Syvyyden kaivot ovat auenneet ja tämä on vasta alkua sille mikä maan piiriä kohtaa. Me kuljemme kovaa vauhtia kohti Jeesuksen toista tulemista. on hyvä olla valmiina sitä varten.

Tänään on myös mahdollisuus pelastua. Jumala tahtoo pelastaa kaikki ihmiset, myös sinut. Hän rakastaa sinua - suurin todiste siitä on Golgatan keskimmäinen risti. Hän on jo sovittanut kaikki sinun syntisi Jeesuksessa, kun Jeesus meni ja kuoli sinun puolestasi ristin puun päällä. Nyt Hän vain odottaa, että voi henkilökohtaisesti antaa sinulle anteeksi.

Mitä minun on tehtävä, että pelastuisin?
Mitä sinun on tehtävä, että pelastuisit? Raamattu sanoo: Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut. Mitä se tarkoittaa käytännön tasolla? Se ei ole vain tämän asian tietopuolista hyväksymistä, tässä monet menevät harhaan. Pelastavaan uskoon kuuluu aina seuraavat asiat: Usko se mitä Jeesus on sanonut ja tottele Häntä. Joh. 3: 36 sanoo: Joka uskoo Poikaan, sillä on iankaikkinen elämä; mutta joka ei ole kuuliainen Pojalle, se ei ole elämää näkevä, vaan Jumalan viha pysyy hänen päällänsä. Sitten sinun tulee hyljätä kaikki synti elämästäsi, koska muuten synti on hukuttava sinut tuomion hetkellä. Luuk. 1: 35 sanoo: ellette tee parannusta, niin samoin te kaikki hukutte. Sinun tulee luovuttaa elämäsi ehdoitta Kristukselle, koska Hän antaa autuuden nille, jotka ovat Hänelle kuuliaiset. Hepr. 5:9 sanoo: hän tuli iankaikkisen autuuden aikaansaajaksi kaikille, jotka ovat hänelle kuuliaiset. Tunnusta uskosi ihmisten edessä, sillä Raamattu sanoo: Sillä jos sinä tunnustat suullasi Jeesuksen Herraksi ja uskot sydämessäsi, että Jumala on hänet kuolleista herättänyt, niin sinä pelastut; sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan. Kun sinä tunnustat Jeesuksen maan päällä, Hän tunnustaa sinut omakseen Isän edessä taivaassa. Viimeiseksi, kastata itsesi Kristukseen, sillä Raamattu sanoo: Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.

Sinulle uskova ystäväni, haluan tänään sanoa: Pysy lujana loppuun saakka, sillä lähellä on aika ja kaikkien näkyjen täyttymys.

Kuoleman rajan takana jokainen ihminen haluaisi kääntyä Jeesukseen uskoviksi, mutta silloin se on jo liian myöhäistä. Raamattu sanoo, että tänään on pelastuksen päivä. Älä sen tähden viivyttele enää yhtään, vaan tule Jeesuksen luokse. Sillä Hän sanoo: Sitä joka Minun tyköni tulee, minä en heitä ulos.

Rukoile kanssani:
Herra Jeesus, tunnustan tehneeni syntiä sinua vastaan. Tarvitsen sinua ja pyydän sinua tulemaan elämäni Herraksi. Kiitos, että saan kaikki syntini anteeksi ja sinä otat minut vastaan lupauksesi mukaan. Anna nyt voima elää uutta elämää sinussa. Amen.

Lähteet:
Mitä kuoleman jälkeen - traktaatti, Martti Ahvenainen.